14/02/2014
En het is vaak de kunstenaar die op vreedzame wijze, met gebruik van al zijn kundigheid, fantasie, en creativiteit, ten strijde trekt tegen onrecht en verdrukking, opkomt voor de rechten van de minder bedeelde medemens, die zichzelf maar al te dikwijls tussen ‘hamer en aambeeld’ vindt. Hij is tegelijk acteur en toeschouwer in de overweldigende arena van het dagelijks leven, in het schilderij verbeeldt door een circus met acteurs en atleten van alle slag.
Van hem wordt een klinkende ‘performance’ verwacht, presteren is het ordewoord. De spotlights staan op hem gericht, de druk is dermate groot dat het bijna beangstigend is.
Doch hoezeer men hem ook tracht te overtuigen van het belang van zijn rol in het programma, zijn rolletje is en blijft bescheiden, de clown, de wat onhandige en lachwekkende aanbrenger. Hij dient gelaten toe te zien hoe, dank zij zijn prestaties, de ‘sterren’, de ‘leading actors’ het grote applaus oogsten, roem en bekendheid verwerven. Verborgen achter zijn mascara ziet hij toe, hij is en blijft een ‘kleine man’.
En doorheen de hele geschiedenis vinden we overal ter wereld kunstenaars, schrijvers, musici, en beeldend kunstenaars, die via hun werk op belangrijke of op meer bescheiden wijze hebben bijgedragen tot de geestelijke ontwikkeling en vooral de sociale bewustwording en mondigheid van miljoenen ‘kleine’ mensen. In hun angst zochten en vonden zij steun bij elkaar. En die ‘verbondenheid’ is van het allergrootste belang gebleken. Het heeft hen de innerlijke kracht gegeven om, ondanks hun angst, aan verdrukking te weerstaan, niet te vluchten, doch stand te houden en ‘front’ te vormen.
Alle revoluties en evoluties, grote en kleine ten spijt, blijft er nog heel wat werk aan de winkel alvorens morele en geestelijke gelijkheid tussen alle mensen aanvaard én een feit zal zijn.
Een steeds weerkerende bron van inspiratie voor de geëngageerde kunstenaar die zich op eigen wijze inzet voor waarden als liefde, gelijkheid en broederlijkheid. Alle mensen verenigd in één grote ‘brotherhood of man’.
© 2024 Dirk Maris | Theme by Eleven Themes
Plaats een reactie