Meditatie

Meditatie (75 x 95)

04/04/2014

Hoewel het bestaan van ieder “zijn” de invloed ondergaat van dat ene “zijn zonder bijkomstigheden”, toch komt zijn kracht, zijn schoonheid eveneens van binnenuit, vanuit zichzelf. De zuiverheid van zijn gedachten en gevoelens zullen grotendeels zijn handelen bepalen, zijn streven naar het vervolledigen van z’n “zijn”, z’n harmonie met zichzelf en de wereld rondom hem.

Zo ook de centrale persoon in dit schilderij. Zij ontvangt de warmte, het licht en de inspiratie van het alziend oog, symbool voor de Godheid. Zij vindt kracht in zichzelf, zij leert “weten” (de lichtende bol) en is in harmonie met haar omgeving (bloemen), die evenwaardig (groot) werd afgebeeld als symbool van evenwichtige waarde tussen mens en natuur.

Door meditatie heeft haar geest en ziel de vrijheid gevonden, weergegeven door de meeuwen, die in tegenlicht doorheen het luchtruim zweven.De donkere wolken vertellen ons dat, ondanks streven, pure zuiverheid, goedheid en schoonheid niet van deze wereld zijn. Hoewel deze vaststelling van ondergeschikt belang is voor hen die hun “evenwicht” hebben gevonden.

Plaats een reactie