Over mijn landschappen

06/04/2014

Om te illustreren waar het mij bij landschap schilderen eigenlijk over gaat, wil ik gaarne weer beginnen met een stukje poëzie, muzikale woorden om u “in the mood” te brengen bij het bekijken van beeld geworden poëzie. En wat is er dan mooier dan de natuur, waarin je al je gevoelens kunt terugvinden en zalig wegdromen.

Als een dauwdruppel
In de ochtend vroeg
Door d’ eerste stralen
Van het zonlicht
Tot leven wordt gewekt
En ons een parelende,
Betoverende glimlach schenkt…
Als een vonk,
Die door de wind gedragen
Neerstrijkt
En een laaiend vuur
Kan doen ontbranden…
Zo ook de liefde,
Die tere bloem
Die aarzelend ontluikt
Bij ’t pieken
Van de dageraad,
Onwennig, schuchter,
Ietwat angstig open bloeit
Bevreesd voor ’t onbekende,
Doch zich tenslotte volop geeft,
Geniet, verwend,
Gekoesterd en gezoend
Door elk straaltje zon,
En door de warme wind
Die haar wangen streelt,
Haar liefelijk omhelst
En zachtjes fluistert,
Ik heb je lief
Niet voor heel even
Maar voor altijd
Mijn lief,
Mijn lieve lief.

Landschappen zijn momentopnamen, impressies, gevoelsontladingen, die verhalen van blijdschap en verdriet, angst soms ook, liefde, levensverwachting, en tijdloze schoonheid. Kleuren zijn hier vaak zeer sterk geladen. Het diepe rood voor de liefde, doch ook voor de angst. Angst voor de eindigheid, als het duister valt.

Het licht staat voor de hoop, warme tinten voor gevoelens van verlangen en tederheid, oker en aardekleuren voor de verbondenheid met de natuur, ongerept, oneindig schoon, stil en toch vol leven, bijna steeds vertaald in mijn geliefde landschap rondom de rivier, het water, bron van leven, grensoverschrijdend tijdloos en oneindig.

Graag noem ik mijn kleine landschapjes mijn “gedichtekes”. Zij nodigen uit om op de meest eenvoudige wijze, die van de ogen én het hart, mee te wandelen in mijn wereld, een wereld van gevoelens zoals eenieder die kent.

Ik nodig u uit de communicatie aan te gaan via de wereld van het beeld, dat wellicht nog meer dan woord en klank tot de verbeelding spreekt.

Plaats een reactie